Det finns flera olika faktorer till hur man uppfattar ett rum, bland annat vilket ljus det är och hur väggarna ser ut. Golvet är en annan viktig faktor och kan dramatiskt förändra hur ett rum ser ut. Det är också den del av rummet som slits mest av daglig aktivitet och det kan därför vara värt att tänka lite extra kring vilken typ av golv man vill ha i ett rum. Frågan är alltså både vilket golv man ska välja samt om man kan lägga golvet själv eller behöver hjälp av golvläggare.
Plastmatta
Ett plastgolv kan antingen vara tillverkat av PVC eller linoleum som är gjort av linolja. Mattan är vanligtvis mer slittålig än trägolv och tål också vatten bättre. På vissa golv har ett extra skyddande ytskikt också lagts på för att ytterligare bevara golvet. Linoleumgolv kan man också slipa ned och vaxa om när de blivit rejält slitna, medan plastmattor behöver bytas ut helt. Innan man anlitar en golvläggare bör man alltså fundera på vilket golv som passar bäst. Även om man har bestämt sig för plastmatta eller linoleumgolv så är frågan om det ska vara en speciell design. Det finns exempelvis mattor som ser ut som ”typiska” plastgolv eller de som imiterar sten eller trä.
Trägolv
Det finns många olika typer av trägolv att lägga i ett rum och deras egenskaper kan nästintill skilja sig som mellan dag och natt. Parkettgolv är exempelvis ett ganska hårt och tåligt golv, gjort av trästavar som ligger bredvid varandra, medan laminatgolv inte ens består av plankor fast det ser ut som det, utan av en träfiberskiva med tryckt papper. Hållbarheten varierar i trägolv, de flesta är ganska tåliga, men laminatgolv är en av de hållbaraste. Trägolv är också mer känsliga för vatten än plastgolv, ett bambugolv kan man förvisso lägga i ett badrum, men att lägga en parkett där är inte att rekommendera. Den här typen av golv håller länge om man slipar och underhåller det, men den kräver ofta mer slipning än en plastmatta gör. En parkett kan man ofta slipa 5-7 gånger innan den bli för tunn. Är det klickgolv som ska läggas brukar det inte medföra några större problem för takläggare heller. Är det däremot parkett brukar återförsäljare rekommendera att man ber om hjälp av en kunnig golvläggare då det är betydligt krångligare.
Stengolv
Det finns många olika typer av golv, exempelvis heltäckningsmatta och klinkers men det sista exemplet som tas upp här är stengolv. Ett stengolv har otroligt bra hållbarhet, också jämfört med de två andra exemplen. Det är inte ovanligt att det håller 60 år med mycket nötning utan problem. Det finns i många olika storlekar och texturer och är därför ganska lätt att anpassa efter rummet. Tidigare var det svårt att lägga stengolv i lägenheter och villor, men numera är det inget problem. Däremot bör man kunna sin sak – eller anlita en golvläggare som kan utföra det. Ett stengolv kan bli dyrt, men det är också väldigt stora prisskillnader mellan olika typer av sten. En annan nackdel med sten är att man slår sig hårt om man ramlar på det och att det kan bli väldigt kallt att gå på. Nuförtiden finns golvvärme som underlättar det problemet och gör det behagligare att gå på golvet.