Historien om linoleumgolvet

Linoleumgolv har funnits ungefär lika länge som vi framställt plast som kan användas i praktiskt sammanhang. I mitten på 1850-talet upptäckte Frederick Walton av en slump att linolja som oxiderar både går lätt att böja och töja utan att det går sönder. Det är idag ett mycket vanligt golv som främst monteras golvläggare även om det för händiga personer kan monteras på egen hand.

Tillverkningsprocessen

Storbritannien exporterade vid den här tiden mycket gummi från Indien och Walton funderade på om det här nya materialet skulle kunna ersätta gummit. För att oxideringen av oljan skulle gå fortare provade han att hetta upp den tillsammans med blyacetat och zinksulfit, men det materialet blev inte särskilt hållbart.

Walton blev tvungen att prova en annan metod för att få fram skiktet. Till slut provade han ut en metod där han lät linolja rinna ner på ett bomullstyg och skapa en tunn hinna. När den linoljan oxiderats hälldes ett till lager på och så vidare. Därefter kunde hela väven malas ned till en sorts seg massa. Massan blandades med sågspån och kork för att bli mindre klistrig, i Sverige kallas därför linoleumgolv ofta för korkmattor. Korkmattor är däremot främst privatpersoner som säger medan golvläggare håller sig till facktermen.

Den första fabriken

På 1860-talet öppnades den första fabriken med linoleum, förutom att sälja linoleummattor såldes också bland annat vaxdukar. Walton hade sökt patent på linoleum, vilket gjorde att hans fabrik var den enda i början med elektriker också. Ganska snart blev linoleum väldigt populärt framförallt vid golvläggning, eftersom det dels klarade mycket slitage och dels att porslinsföremål inte krossades lika lätt på linoleum som exempelvis sten.

Så fort patentet tagit slut spreds fabrikerna relativt fort och redan i slutet av 1800-talet kunde man lägga linoleumgolv både i England, Tyskland och USA. Till Sverige kom korkmattor först vid sekelskiftet 18–1900.  Korkmattor var väldigt populärt i Sverige ända in på 1950-talet, men därefter förlorade de i popularitet. Idag är det inte helt ovanligt att en golvläggare rivit ut linoleumgolvet för att komma åt trägolvet under. Detta har lett till att linoleum idag är relativt sällsynt, så om man har en korkmatta från 50-talet i sitt hem gör man klokt i att bevara den.

Skötsel

Om man då har en korkmatta i huset, hur ska man ta hand om den på bästa sätt? Utsätt först och främst den inte för vatten i onödan, det mår den inte bra av. Man ska också undvika basiska rengöringsmedel. Till sist, om mattan är väldigt sliten går det oftast bra att slipa ned den och vaxa om den, tills den blir som ny. Har du frågor kring montering av nytt golv eller skötsel av befintligt golv så fråga en erfaren golvläggare eller återförsäljare av golv.